Gemi Makineleri İşletmeciliği Programı

EĞİTİM

Bu programdan mezun olanlar, deniz stajlarını da tamamlayarak makine gücü 3000 KW büyüklüğe kadarki gemilerde makine vardiya zabiti yeterliği kazanırlar. Ancak, Gemi Makineleri İşletmeciliği programı eğitimini PRU DMYO’da gören zabit adayları çok özel ayrıcalıklara sahip olacaklardır. Bu programdan mezun olduktan sonra Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği “lisans” programına dikey geçiş yapan öğrenciler, PRÜ DMYO daki eğitimlerinin kalitesi nedeniyle lisans eğitimini de başarı ile sürdürmekte ve uzakyol vardiya mühendisliği/başmühendisliğine kadar yükselme olanağı kazanmaktadır.

Bu program mezunları ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’nda başarılı oldukları takdirde; 

·     Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği,

·     Endüstri Mühendisliği,

·     Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği, 

·     Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği, 

·     Makine Mühendisliği, 

·     Otomotiv Mühendisliği lisans programlarına dikey geçiş yaparak lisans tamamlayabilirler.

İŞ OLANAKLARI

Mezunlar, makine gücü 3000 KW büyüklüğe kadar olan gemiler için en çok tercih edilen makine vardiya zabitleri olmaktadırlar. Ayrıca, meslekte edineceği tecrübe ve ileride alacağı ilave eğitimler ile ya da lisans programına dikey geçiş yaparak uzak yol vardiya mühendisliğine/Baş mühendisliğe kadar yükselenler için daha kazançlı iş olanakları da mevcuttur.

Gemi makineleri işletmeciliği programı; esas olarak gemi makine vardiya zabiti yetiştirmeyi amaçlamasının yanı sıra, gemilerdeki teknik donanım çeşitliliği nedeniyle mezunlarına ileri matematik, fizik, kimya, teknik resim, bilgisayar, statik, dinamik ve ısı transferi konularında da sektörde ihtiyaç duyulan bilgiyi kazandırmaktadır. Bu donanımlara sahip mezunlar, şirketlerde ve kara tesislerinde; Bakım teknisyeni, Onarım teknisyeni, Denizcilik işletmeleri teknik destek elemanı gibi pek çok alanda iş bulma olanağına sahip olurlar.