Şanlı Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!

Search
Close this search box.

Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Özgür Aybar’ın yürütücüsü olduğu proje TÜBİTAK – NITRA (Sırbistan) Bilimsel ve Teknolojik İş Birliği Protokolü çerçevesinde kabul almıştır

Mayıs 3, 2024

Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Özgür Aybar’ın yürütücüsü olduğu “Astrositlerle Etkileşim Halindeki Nöronal Popülasyonlarda Anahtarlama Dinamikleri” başlıklı projesi TÜBİTAK – NITRA (Sırbistan) arasındaki Bilimsel ve Teknolojik İş Birliği Protokolü çerçevesinde açılan ikili iş birliği seyahat desteği çağrısı kapsamında kabul almıştır.

Projenin Adı: Astrositlerle etkileşim halindeki nöronal popülasyonlarda anahtarlama dinamikleri

Projenin konusu karmaşık sistemlerdeki kritik geçişlerin genel alanına aittir. Araştırmamız, etkileşimli nöron ve astrosit popülasyonlarından oluşan karmaşık sistemlere odaklanıp kritik geçişler, astrositlerle geri besleme bağlantısı nedeniyle nöronal popülasyonlarda anahtarlama dinamikleri ve çoklu kararlılık ile ilgili olacaktır. Bu projede, Sırbistan ve Türkiye’deki katılımcıların doğrusal olmayan dinamikler ve karmaşıklık bilimi alanlarındaki tamamlayıcı bilgi ve uzmanlıklarını bütünleştirerek, nöronal popülasyonların anahtarlama dinamiklerinin metabolizma tarafından nasıl etkilendiği ve kontrol edildiği temel problemini ele almayı amaçlamaktadır. Problem tanımımız, yeni nesil nöral kitle modellerinin gelişmekte olan alanıyla ilgili indirgeme yaklaşımlarındaki en son teorik gelişmelerden yararlanmayı amaçladığı için tam zamanında ortaya çıkmaktadır. Astrositlerle etkileşime giren nöronal popülasyonlardaki çoklu kararlılık ve anahtarlama dinamiklerini ele almayı amaçlayan proje teklifimiz, indirgeme yaklaşımları, çatallanma ve çoklu zaman ölçeği analizi gibi doğrusal olmayan dinamiklerden en son ve klasik kavram ve yöntemleri, kritik geçişler gibi karmaşıklık biliminden gelenlerle bütünleştirmektedir. Ayrıca, ortalama ateşleme hızı ve ortalama membran potansiyeli açısından kolektif dinamikleri doğru bir şekilde tanımlayan ilgili bir indirgenmiş model türetmeyi hedefliyoruz. Bu analiz, kritik geçişler, çoklu kararlılık veya kritik durumlara yakın kendi kendini organize eden döngüsel modellerle ilgili farklı anahtarlama dinamikleri biçimlerini ortaya çıkaracaktır. Ayrıca, anahtarlama dinamiklerini ve ilgili geçici durumları kontrol etmek için uygun uyarım şemalarının geliştirilmesine de olanak sağlayacaktır.