Şanlı Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!

Search
Close this search box.

TRT WORLD CITIZEN HUMANITARIAN FILM FESTIVAL

Eylül 21, 2023

TRT World Humanitarian Film Festival küresel insani sorunlara ışık tutmayı hedefleyen bir kısa film festivalidir. Bu yönüyle TRT World Citizen Humanitarian Film Festival, film yapımcılarına insani meseleleri kendilerine has bir bakış açısıyla ele almaları için platform sağlayan az sayıda festivalden biridir.

Merkezine insanı alan festival savaş, çatışma, pandemi, kadın hakları, göçmen krizi, iklim değişikliği ve çevre kirliliği, açlık, kıtlık, evsizlik ve yoksulluk gibi farklı konulara odaklanmaktadır.

World Citizen 2018-19-20 yıllarında, çalıştığı temalarla uyumlu bir tema berlirleyerek başarılı bir şekilde Kısa Film Yarışması düzenlemiştir. 2021 yılında yarışma formatını festival formatına çevirerek yalnızca “insani” meseleleri odak noktasına koyan filmlerden oluşan bir Kısa Film Festivali formatı oluşturmuştur. Başvurular, dünyanın en saygın film festivalleri tarafından kullanılan FilmFreeway platformu aracılığıyla toplanmaktadır.

Festival, dünyanın dört bir yanından gelen orijinal filmleri sergileyerek, hedef kitleyi film yapımcıları ve film endüstrisi profesyonelleriyle buluşturan bir platform olma amacı gütmektedir. Bu doğrultuda festival kapsamında atölyeler ve söyleşiler düzenlenmektedir.

Festivale başvuran filmler arasından yarı finalistler alanında uzman isimlerden oluşan bir ön jüri ekibi tarafından objektif bir bakış açısıyla belirlenmektedir. Yarı finalistlerin arasından kazanan filmleri ise yönetmen, yazar, oyuncu ve film eleştirmenlerinden oluşan uluslararası bir jüri seçmektedir.

2023 film festivali kapsamında En İyi Film, En İyi İkinci Film, En İyi Üçüncü Film ve İklim Farkındalığı Özel Ödülü olmak üzere toplam 4 ödül verilecektir.

Esas Jüri:

Derviş Zaim, Jüri Başkanı – Yönetmen, Yazar ve Yapımcı

1964 yılında Kıbrıs’ın Limasol kentinde doğmuştur. Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olmuş, ardından Warwick Üniversitesi’nden Kültürel Çalışmalar dalında MA almıştır. Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Sanatta Yeterlilik programını bitirmiştir. Bugüne kadar on film ve bir belgesel yönetmiştir. Filmlerinin senaryosunu yazmış ve çoğunun yapımcılığını da üstlenmiştir. Ares Harikalar Diyarında adında romanı ile 1994 Yunus Nadi ödülünü kazanmıştır. Çok sayıda yerli ve uluslararası sanat festivalinde yer almış ve ödüller kazanmıştır. Halen Maltepe, Ankara Bilim ve Yakındoğu Üniversitelerinde ders vermektedir. Evli ve bir çocuk babasıdır.

Ismael Ferroukhi – Yönetmen ve Senarist

Fas’ın Kenitra kentinde doğan Ismaël Ferroukhi kendi kendini yetiştirmiştir. İlk kısa filmi olan ve Cannes Film Festivali’nde iki ödül kazanan “L’Exposé”yi 1993 yılında yönettikten sonra, yine Cannes’da gösterilen “Trop de Bonheur (1994)” adlı filmin senaryosunu yazdı. 1995’te Canal Plus/Arte için üretilen “Court-toujours” üçlüsünün bir parçası olan “L’Inconnu” adlı kısa filmi yazdı ve yönetti. Ayrıca televizyon için iki film yönetti: “Hakim” (1997) ve “Petit Ben” (1998). “Le Grand Voyage” (2004), Venezia Film Festivali’nde “Geleceğin Aslanı” ödülünü kazanan ve dünya çapında birçok uluslararası festivalde ödüller alan ilk uzun metrajlı filmidir. “LA PAIRE DE CHAUSSURE” (2007) adlı kısa filmini yönettikten sonra zamanını ikinci uzun metrajlı filmine ayırdı: “Free Men” (2011). Son filmi “Mica” (2020), farklı festivallerde dünya çapında gösterildi. Tamamı Fas’ta çekilen “Mica”, 2021’in sonlarında Fransa ve Fas’ta gösterime girecek. Bir sonraki filmi “Nefs” üzerinde çalışıyor.

humanitarian

film festival

Suat Köçer – Sinema Eleştirmeni

1980’de Erzurum’da doğdu. Sinema alanındaki eleştiri, araştırma-inceleme ve röportajları ulusal gazete
ve dergilerde yayımlandı. Ağustos 2010’da Film Arası sinema dergisini kurdu. TRT Türk’te haftalık olarak yayınlanan Film Arası isimli TV programını hazırlayıp sundu. Çeşitli ulusal ve uluslararası film festivallerini yönetti. Üçü edebiyat, biri sinema alanında olmak üzere yayımlanmış 4 kitabı bulunuyor. Sinema alanında yazmaya devam ediyor.

Vuslat Saraçoğlu – Yönetmen ve Oyuncu

2010 yılında Sarajevo Talent Campus’e katılan Vuslat Saraçoğlu, 2013 yapımı NEDEN TARKOVSKY OLAMIYORUM adlı uzun metraj kurmaca filmde hem oyuncu hem de prodüksiyon koordinatörü olarak yer aldı. 2018 yapımı BORÇ adlı ilk uzun metraj filmi aralarında Göteborg, San Francisco, Moskova, Kartaca ve Kerala’nın da bulunduğu birçok uluslararası festivalde gösterilip yarışırken, 37. İstanbul Film Festivali’nde ‘En İyi Film’, 8. Malatya Film Festivali’nde ‘En İyi İlk Film’, 6. Boğaziçi Film Festivali’nde ‘En İyi Kurgu’ ve ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödüllerinin sahibi oldu. Filmin başrol oyuncusu Serdar Orçin ise 2019 yılında Sadri Alışık Sinema Ödülleri’nde ‘En İyi Oyuncu ödülüne layık görüldü. Vuslat Saraçoğlu’nun ikinci uzun metraj film projesi ‘Bildiğin Gibi Değil’in çekimleri ise geçtiğimiz yaz tamamlandı.

Reshad Strik – Oyuncu

Reshad Strik, 22 Haziran 1981 tarihinde Avustralya’nın Canberra şehrinde doğdu. Boşnak kökenli olan Reshad Strik, Avustralya’nın Yeni Güney Galler eyaletindeki Central Coast bölgesinde büyüdü. Avustralya’da ulusal bir reklam filminde rol aldıktan sonra Avustralya Tiyatro ve Sanat Akademisine katıldı ve buradan mezun olduktan sonra “Headland” adlı dizide oynadı. Bu diziden sonra Amerika Birleşik Devletleri’nin, Los Angeles şehrinde yer alan Hollywood’da çalıştı ve pek çok filmde rol aldı. Hong Konglu yönetmen Fruit Chan’ın psikolojik gerilim filmi olan “Don’t Look Up” filminde ilk kez başrol oyuncusu olarak oynadı. Reshad Strik, 2010 yılında Saraybosna’da evlendi. Kendisi de Boşnak olan Strik, atalarının ana dilini ve geleneklerini öğrenmek, klipler, reklamlar üretmek ve yönetmek için bir müddet Saraybosna’da yaşadı. Bosna Hersek’te iki uzun metrajlı film ve reklam çalışmaları yapan ünlü aktör, 2013 yılında Türkiye’ye geldi ve İstanbul’da yaşamaya başladı. TRT’de yayınlanan “Filinta” ve “Diriliş Ertuğrul” dizilerinde rol alan sanatçı TRT BELGESEL’deki “Ailemizin Yeni Üyesi” adlı belgeselle hem dünyanın pek çok ülkesindeki hem Anadolu’daki zorlu yaşam mücadelesini bizzat kendisi de yaşayarak gözler önüne serdi.

humanitarian

film festival

Ön Jüri:

Merve Üçer – Oyuncu

15 Mayıs 1992 yılında Ankara’da doğdu. Ankara üniversitesi DTCF Felsefe bölümünden dereceyle mezun oldu. Bir yandan da küçüklüğünden beri ilgili olduğu oyunculuğa devam ederek özel tiyatrolarda bulundu. Beni Bırakma, Acemi Anneler dizilerinde ve Çılgın Dershane 3 filminde başrolde yer aldı. Güncel olarak TRT Türk’te Kültür Ajandası programını sunmakta ve aynı zamanda kanalın Alman Kuzusu dizisinde Zeynep karakterine hayat vermektedir.

Atilla Öner – Oyuncu, Yazar ve Tiyatro Yönetmeni

Atilla Öner, Duisburg Üniversitesi’nde ekonomi eğitimi aldı. Köln’deki Theater der Keller’de oyunculuk dalında 2005 yılında onur derecesiyle mezun oldu. İlk görevi Rheinisches Landestheater Neuss’da oldu ve ardından Düsseldorfer Schauspielhaus, Theater Hagen ve Atze Musiktheater gibi yapımlarda roller aldı. Almanya ve Türkiye’de çeşitli film ve televizyon rolleriyle de tanındı. 2019’da Benjamin Hopkins ile birlikte BKM fonuyla senaryo geliştirme projesi gerçekleştirdi. 2022’de kendi yazdığı metin olan “Ben Strom”u sahneledi ve 2021’de “Territory” adlı belgesel tiyatro eserini geliştirip sahneledi.

Enes Ateş – Yönetmen ve Senarist

Almanya Paderborn Üniversitesi’nde Film Bilimleri okudu. Türkiye’ye döndükten sonra Kadir Has Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı. 2014 yılında Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nde En İyi Kısa Film ödülünü kazandığı En Uzun Yol filmiyle tanınmıştır. 2019 yılı yapımı Afacanlar: İş Başa Düştü ve 2020 yılı yapımı Son Parti filmleriyle de ilk kez uzun metraj bir yapımda hem senarist ve hem de yönetmen olarak görev yapmıştır.

Tarih:

5 Kasım 2023

Mekan:

AKM İstanbul.

Film Festivalinde Gösterimi Yapılacak Filmlerin Ülke Listesi:

Festivalde, Türkiye, İran, Almanya, Filistin, İtalya, Ürdün, Kosova, Pakistan, Macaristan ve Yeni Zelanda gibi çeşitli ülkelerden toplam 12 film gösterimi yapılacaktır.