Türkler Malta Ada’sını Değil Maltalı’ların Kalplerini Fethetmeye Gitti

29 Ekim 2015 Perşembe günü, Malta Mirası ( Malta’daki Kültürel Mirasın Korunması ve Müzelerden Sorumlu Milli Kuruluş) kısa süre önce yenilenen Aziz Angelo Hisarı’nda 1565 Konferansı’ nı başlattı. 1565 kuşatmasının farklı yönleriyle ilgili olan bu uluslararası konferans, birçok yerli ve yabancı uzmanın katkısıyla gerçekleşmiştir.

Bu konferansı başlatırken, Malta Mirası Başkanı Joe Buttigieg, bazılarının 1565 Büyük Kuşatması ile ilgili araştırmanın doyma noktasına ulaştığına inandığını, ancak bu inanışın doğru olmadığını belirtti. Başkan hatta şu anda halka açık olan ve 6 Aralık 2015’e kadar Valletta’da Büyük Usta’nın Sarayı’nda gösterilecek olan “ 1565: Malta’da Büyük Kuşatma” isimli serginin düzenlenmesini içeren bu araştırma boyunca çeşitli yeni buluşların gerçekleştiğini açıkladı.

Açılış konuşmasında Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi emekli Oramiral Muzaffer Metin Ataç, dört Türk bilim adamının katılımının da görüldüğü bu konferansta bulunduğu için memnun olduğunu söyledi. 450 yıl önce, Kanuni Sultan Süleyman tarafından Malta’nın kuşatmasında yer alması için gönderilen Osmanlı Amirali Piyale Paşa’nın, buraya adaları fethetmek için geldiğini ifade etti. Ancak şimdi Piyale Paşa ve onun arasında 200 amiral vardı, Maltalıların kalplerini fethetmek için buradaydı. 1965’te Türk donanmasında bir subay olarak çalışmaya başladığında, ilk seferi Malta’ya olmuştu ve o zamandan beri, bu ülke onun için hep özel kalmıştı. Bu konferansı takdir eden konuşması sırasında Ataç, Ekim 2016’da, Türkiye’de Turgut Reis köyünde Turgut Reis ve Akdeniz isimli bir konferansın yapılacağını duyurdu. Köyün ismi, 1485’te burada doğmuş olan Türk denizci Turgut Reis’in (Dragut olarak da bilinir) şerefine verilmiştir.

Katılımcılar arasındaki, Joseph Abela, Malta Deniz Müzesi’ndeki maketçi, Senglea’nın önemi ve gelişimi üzerine konuşurken, Türkiye’den Akdeniz Üniversitesi, Akdeniz Uygarlıklar Araştırma Enstitüsünden Terry Dugan, Büyük Kuşatma esnasında Bormla’nın rölünü tartıştı. Bazıları tersini düşünüyor olsa da muharebe sırasında Bormla’nın evlerinin tamamıyla yıkılmadığını iddia etti. Balbi’nin yazıları ve ayrıca D’Aleccio’nun Büyük Kuşatma freskleri ile doğrulandığı gibi, düşman tarafından kullanılmasınlar diye sadece surlara çok yakın olan binalar yok edildi. D’Aleccio’nun resimlerinin Bormla’daki evlerin iki katı olduğunu gösterdiğini de belirtti. Kuşatma boyunca bulunan bazı Bormla yapıları, Belvedere, Sta Margherita zaviyesi, Del Soccorso Kilisesi (Ebedi Yardım), and Santa Liena’yı içermektedir. Aslında, Balbi tarafından belirtildiği gibi, kuşatma sonunda, 2000 civarında Osmanlı Bormla evlerinde saklanmayı başardı, böylelikle bu konutların varlığı da doğrulanmış oldu.

Malta Şovalyeleri’nin silahları ve zırhları konusu geniş bir şekilde bu konferansta konuşuldu. Leeds’te, Kraliyet Cephaneliklerinde, Araştırma ve Koleksiyon Danışmanı olan Thom Richardson, Rodos’taki şovalyelerin zırhını inceledi ve bilhassa Rodos’ta Şovalye yönetimine kadar uzanan zırhlı bir miğferden bahsetti. Bu miğfer şu anda Büyük Kuşatma sergisinin bir bölümünü oluşturmaktadır. Diğer taraftan, Saray Cephaneliğinin Kuratör’ü Robert Cassar, Şovalyelerin silahlarını ve zırhlarını anlattı ve onları D’Aleccio’nun duvar resimleri ve oymaları ile karşılaştırdı. Binbaşı John Stroud, Son Michael Stroud’un oğlu, Saray Cephaneliğinin ilk Kuratörü, babası tarafından 2013’te derlenen ve De Vallette Comb Morion’a ( sergide gösterilmiştir) odaklanan bilimsel bir raporu okudu. Leeds’teki Kraliyet Cephanelikleri Müzesinde, Kıdemli Sanat ve Zırh Kuratörü olan Karen Watts, Büyük Malta Kuşatması’nda, Aziz John Şovalyeleri tarafından giyilen zırhlardaki oyma baskıların önemi üzerine konuştu.

KAYNAK : http://www.heritagemalta.org/1565/this-time-turks-are-in-malta-to-conquer-maltese-hearts/

8 Ocak 2016 Cuma