Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi Bülten No 1: Özgüven

REHBERLİK VE

PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ BÜLTENİ

ÖZGÜVEN

Rehberlik ve Psikolojik Danışma çalışmalarının özünü “İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli özelliği gelişimi ve değişimidir” felsefesi oluşturur. İnsanın gelişen dünyaya ayak uydurması, değişime açık olması ile mümkündür.

Yaşam değerlerimiz bizim seçimimizdir ve bunlar yaşam biçimimizi oluşturur. Elbette zamanla yaşam değerlerimizde değişimler olacaktır. Ancak bu değişimler yaşam ilkelerimizle uyum içinde olduğu sürece sağlıklı, mutlu ve huzurlu olabiliriz. Bizler değişen dünyanın koşullarına göre kendimizi geliştirip, yetiştirmekle sorumluyuz.

Özgüven, önemli bir kişisel özelliktir. Yaşamda karşılaştığımız sorunlarla gerçekçi bir şekilde mücadele etmemizi sağlar ve zorluklara dayanmamızı kolaylaştırır. Özgüven insana güç verir, enerjisini arttırır ve daha fazla çaba göstermeye özendirir. Başarı için ilham kaynağıdır. Başarılarımız ile gurur duymamızı ve onlardan keyif almamızı sağlar. Özgüven kazanma süreci, yaşamın önemli zorlukları ile başa çıkma gücüne sahip ve mutlu olmayı hak eden bir kişi olma deneyimidir.

Bizim yaklaşımımıza bağlı olarak başka insanlar ve bizim dışımızda gelişen olaylar özgüvenimizi yükseltebilir ya da azaltabilirler. Yaşama özgüvenli bir şekilde yaklaşmak ve bunu sürdürmek önemlidir. Ancak, aşırı bir güven duygusu ile hareket ederek kendimizi ve diğer insanları tedirgin etme riskini de almamak gerekir.

Özgüvenimiz olmadığında işleri yapabilme yeteneğimizden emin olamayız. Gerekli beceriye ve deneyime sahip olduğumuzu bildiğimiz halde daha önce hiç yapmadığımız bir işle karşılaştığımızda endişeleniriz. Birçok durumda, özellikle karar vermemiz, insiyatif kullanmamız veya yeni insanları işin içine katmamız gereken durumlarda rahatsız ve huzursuz oluruz.

Buna karşın, aşırı bir güven duygusu içinde davrandığımızda; sınırlarımız olduğunu kabul etmek istemeyiz, yeteneklerimiz hakkında gerçekçi olmayan düşüncelere kapılırız. Üzerimize aşırı iş yükü alırız, böylece her zaman iyi iş yapamayız. En iyiyi bizim bildiğimizi düşünürüz, önerileri göz ardı ederiz, bize yardım etmek isteyenleri de genellikle reddederiz.

Olması gereken düzeyde bir özgüvene sahip olunduğunda; kabul edilebilir bir sonuç ortaya koyacağımızı bilerek, en iyisi için çaba gösteririz. Bir işi yapamadığımızda mazeret üretmek yerine yeniden denemeye başlarız. İlk seferinde tümüyle doğru olarak anlamadığımız ya da yapamadığımız bir işin dünyanın sonu anlamına gelmediğini biliriz. Hatalarımızı dert etmek yerine onlardan ders almasını becerebiliriz. Bu bakış açısıyla da birçok durum ve sorunla çok daha iyi baş edebiliriz.

Özgüven kendimizi nasıl gördüğümüz ile ilgili bir kavramdır. Zaman zaman gelip giden, azalıp artan bir duygudur. Bazı günler kendimizi diğer günlere göre daha güvenli ve güçlü hissederiz. Bazı günlerde de kendimizi arkadaşlarımızın yanında yetersiz hisseder veya kendi yeteneklerimizi onlarla kıyasladığımız durumlar yaşarız. Özgüvenimizin zayıfladığı durumlarda yapabileceğimiz, hiç kimsenin mükemmel olmadığını kabul etmektir. Başka kişiler sizin sahip olmadığınız becerilere sahip olabilirler; ama unutmayın ki siz de onların yapamadığı pek çok şeyi yapıyorsunuz.

Özellikle, rekabet edeceğiniz alanlarda kendi yeteneklerinizi geliştirmeye odaklanın. Yapabileceklerinizi aklınıza getirin, yapamayacaklarınız için endişelenmeyin, onlara takılıp kalmayın. Yaşamdaki başarılarınızı hatırlayın. Sahip olduğunuz tüm yetenekleri, iyi kullandığınız becerileri ve güvenli davranarak kazançlı çıktığınız zamanları hatırlayın.

Eğer özgüveninizi kazanmak ve geliştirmek istiyorsanız, yeteneklerinizi önemseyin, kabuğunuzdan çıkın. Daha rahat ve girişken davranmayı öğrenin. Bu öğrenilip, geliştirilebilen bir beceridir. Sorumluluklar alın. Akademik yaşamınızda, karar alma süreçlerinde ve uygulamalarında daha aktif olarak kendinizi gösterin. Enerjik olmak için bu tür insanları kendinize örnek alın. Cesaretli olun, hata yapmaktan korkmayın. Başarısızlıkların birer ders olduğunu ya da başarı yolunda küçük molalar olduğunu düşünün. Elde ettiğiniz her başarıyla özgüveninizin arttığını göreceksiniz

'Özgüven' başlıklı bülten, Danışmanlık  ve Rehberlik (PDR) Hizmetleri birimi tarafından kaleme alınmıştır.

13 Şubat 2019 Çarşamba