Prof. Dr. Oral Erdoğan: "Üniversitemizde gelecek kaygısı yok."

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, DenizTemiz TURMEPA dergisinden Zeynep Özdemir’e özel bir röportaj verdi.

Piri Reis Üniversitesi tam olarak bir denizcilik üniversitesi mi?

Piri Reis Üniversitesi tam anlamıyla bir üniversite. Günümüzde, üniversitelerin tema belirleyip o alana yönelmesi üzerine kurulu bir anlayış var. Biz şu anda Türkiye’de üniversitelerin nasıl temalaşacağı konusunda bir örneğiz. Çünkü çıkış noktamız da böyleydi. Denizcilik temalı üniversite olmak demek, dar kapsamlı gemi adamı veya gemi mühendisi yetiştirmek olarak algılanmamalı. Bu, çok kapsamlı bir durum. Fizik, kimya alanında uğraşan hocalarımız var. Denizcilikte kullanılan malzemelerin çalışması burada yapılıyor. Ayrıca elektronik profesörleri, denizcilikle ilgili navigasyon sistemine de katkıda bulunacak çalışmalar yapıyor.

Ekonomi ve denizcilik arasındaki ilişki nedir?

Ekonomi, denizciliğin olmazsa olmazıdır. Biz bu alanlarla denizcilik temasını güçlendiriyoruz. Dünya ekonomisinin büyüklüğü, yaklaşık 70 trilyon dolar. Bunun için ticaret gerekiyor. Dünya ticareti de yaklaşık 20 trilyon dolar. Ihracadarın toplamı olarak görebiliriz bu rakamı. Bunların yüzde 90’ı denizde taşınıyor. Denizciliğin ekonomisi, dünyanın ekonomisi, Dünyadaki yükleri taşıyan gemi adedi 100 bine yaklaşıyor. Bunların takribi değeri bir trilyon dolar civarında. Böyle bir büyüklük, ekonomi bilimi anlaşılmadan yönetilemez. Limanlar, marinalar, denizciliğin yükünü taşıyan aracılar, kredi veren bankalar… Denizciliğin iyi yönetilebilmesi için finans kısmının iyi bilinmesi gerekiyor.

Fotoğraf :Sevim Tarhan Atasoy

26 Mayıs 2016 Perşembe