Prof.Dr.Oral Erdoğan “Çanakkale geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor”

Kahraman Nusret’in ‘Kızaktan Cepheye’ öyküsü ilk defa Piri Reis Üniversitesi’nde gösterildi.

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 101. yılı nedeniyle Piri Reis Üniversitesi’nde çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Etkinliğe ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Sayın Mustafa KAVAL, ASELSAN Yönetim Kurulu Üyeleri Sedat NAZLIBİLEK, (E) Korg. Nazım ALTINTAŞ, (E) Tuğg. İsmail GÜMÜŞTEKİN (E) Tuğg. Ziya AKBAŞ da katıldı.

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 101. yılı nedeniyle Piri Reis Üniversitesi’nde çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından organize edilen etkinlikte Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından konuşan Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, “Bugün 18 Mart, tarihi bir yarımadanın tamamının şehit kanıyla kaplı olduğu tarihimizin belki de en önemli gerçeğinin, Çanakkale’nin bir diğer ismiyle Anafartalar’ın anlam ve önemini birlikte kutlayacağımız, anacağımız bir gündür. Çanakkale geleceğe umutla bakmamız için bize çok büyük bir güven veriyor. O yüzden bugün daha da anlam ve önem kazanıyor.” diye konuştu.

Öğrencilerin şiir dinletisinin ardından Çanakkale Deniz Zaferi’nin 101. Yıl dönümü nedeniyle yapılan panelin oturum yönetimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mahir AYDIN yaptı. Çanakkale Deniz Zaferi hakkında kısa bir bilgilendirme yapan Prof. Dr. Aydın “ Çanakkale Savaşı Osmanlı İmparatorluğu’nun , Birinci Dünya Savaşı’na katılımında yalnızca bir cephesini oluşturur. Ve en geç başlayan ve en erken biten cephesidir. Birinci Dünya Savaşı başlarken Osmanlı Devleti’ni kimse yanında istemiyordu. Sadece Almanya, Osmanlı Devleti’nin İslamcılık politikasından ve geniş topraklarından yararlanmak için yanında yer aldı.” diye belirtti.

Panelin diğer konuşmacılarından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gültekin YILDIZ “Büyük Güçlerin Dar Alanda Mücadelesi Çanakkale Muharebelerini Hatırlamak” adlı sunumunu yaptı. Doç. Dr. Yıldız; Çanakkale’nin bir yanıyla bir zafer kahramanlık hikayesi olarak kendi milletimiz için görmemiz gerekirken, bir yandan da insanlık tarihi için okumak gerekir diye konuştu.Panelin ayrıca Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih YEŞİL ‘de bir sunum gerçekleştirdi.

Panelin sonunda Belgeselci ve Su Altı Araştırmacısı Saki UĞURLU; ÇANAKKALE Deniz Zaferi’nin 101’nci yıl dönümünde, Nusret Mayın Gemisi’nin şu ana kadar hiç yayınlanmadığı görüntüleri ilk defa akademik çevrelere duyurdu. Araştırmacı Saki Uğurlu, ‘Kızaktan Cepheye’ adıyla Nusret’in kahramanlık öyküsünü video haline getirdi.

Boğaza döşediği mayınlar ile Çanakkale Deniz Savaşı’nın kaderini değiştiren ve büyük bir kahramanlığın altına imza atan Nusret Mayın Gemisi’nin şu ana kadar hiç yayınlanmadığı görüntüleri özel bir arşivden çıktı. Araştırmacı ve belgeselci Saki Uğurlu, 1999 yılında tesadüfen rastladığı bir albümden bu görüntüleri çekerek video haline getirdi. Araştırmacı Saki Uğurlu, zamanın İktisat Vekaleti Deniz Fen Heyeti Azasından Makine Mühendisi Emekli Ön Yüzbaşı Şefik Cıva tarafından biraderi merhum emekli Ön Yüzbaşı Mehmet Ali’nin inşasına memur olduğu Nusret Mayın Gemisi’nin albümünün, Deniz Fabrikaları Fen Müdürlüğü arşivine hediye edildiğini belirterek, bu bilgi ve videoları görüntüleyerek belgeledi. Ardından da Nusret’in videolarını, ‘Kızaktan Cepheye’ adıyla video haline getirdi.

Panelde ayrıca, Araştırmacı Saki Uğurlu ise Nusret’in yanı sıra savaşta batırılan İngiliz Irresistible ve Majestic zırhlıların görüntüleriyle Çanakkale Denizaltı savaşları hakkında bilgi sundu.

Etkinliğin sonunda Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, katılımcılara birer teşekkür plaketi sundu.

18 Mart 2016 Cuma