Piri Reis Üniversitesi Gemisi 100 Yıl Sonra Aynı Rotada

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Mücadelesini başlatmak için 18 silah arkadaşı ile 19 Mayıs 1919’da Samsun’a gelişinin 100´üncü yıldönümünde, Piri Reis Üniversitesi Gemisi, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın öncülüğünde Bandırma Vapuru’nu temsilen İstanbul’dan Samsun’a 100 yıl sonra aynı rotada 182 pırıl pırıl genç ile seferini gerçekleştirdi.

16 Mayıs Perşembe günü akşamı Türkiye’nin 81 ili ile KKTC, Almanya, Fransa, Avusturya, Hollanda, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kazakistan'dan gelen 182 üniversite ve yüksek lisans öğrencisi Piri Reis Üniversitesi Gemisinde buluştu. Gemi, İstanbul Sarayburnu Limanı’ndan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu katılımı ile Üniversitemiz boru trampet takımı gösterisi eşliğinde coşkulu bir törenle uğurlandı. Rektörümüz Prof.Dr. Oral Erdoğan’ın bizzat katılmış olduğu bu gurur dolu seferin başlangıcından varışına kadar geçen sürede 19 Mayıs ruhunu yaşatan aktiviteler gerçekleştirildi. Seferin ilk sabahında Atatürk’ün Bandırma Vapuru’nda kullandığı odanın bir temsili öğrenciler tarafından gezildi ve ardından Üniversitemiz Denizcilik Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Akın tarafından Atatürk’ün Kurtuluş yolunda yaşadıkları aktarıldı. İstiklal Savaşı ve Cumhuriyetin kuruluş yıllarını kapsayan dönemin Mustafa Kemal Atatürk tarafından anlatıldığı en önemli eser olan Nutuk kitabı ve 100.yıl hatırası şapka tüm gençlere hediye edildi. Gençlerin; denizcilik eğitiminde, güzel sanatlar atölyesinde, ünlü tarihçiler ile söyleşiler yaparak, ilk yardım eğitimiyle, fotoğrafçılık atölyesinde, bilgi yarışması, müzik ve şiir dinletisi etkinlikleri ile hem öğretici hem de eğlenceli zaman geçirmeleri bu temsili seferin dolu dolu tamamlanmasını sağladı. Ayrıca Rektörümüz tarafından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile işbirliği yapılarak katılan öğrencilere “Amatör Denizci Belgesi” verildi. Seferimiz Samsun Tütün İskelesi’nde 19 Mayıs sabahı sona erdi, gemimiz Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından karşılandı.

Gemi Mustafa Kemal Atatürk’ün 100 yıl önce gerçekleştirdiği yolculuğun temsili olan bu coşkulu seferin, Piri Reis Üniversitesi Gemisi’nin ev sahipliğiyle gerçekleşmesinden Piri Reis Üniversitesi olarak gurur duymaktayız.

22 Mayıs 2019 Çarşamba