GEMİ AŞÇILIĞI PROGRAMI

Bologna Program Bilgisi

EĞİTİM
PRÜ Denizcilik Meslek Yüksekokulu Gemi Aşçılığı Programı, mezunlarına ulusal ve uluslararası standartlarda “Gemi Adamı” belgesi veren ve Türkiye’deki eğitim dili  %100 İngilizce olan ilk Aşçılık programıdır. Gemi aşçılığı programının amacı, edindiği temel bilgi ve becerileri kullanarak etkili iletişim kurabilen ve alanındaki yenilikleri takip edebilecek ve uluslararası ortamda çalışabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip nitelikli profesyonel aşçılar ve yönetici şefler yetiştirmektir.
Uygulama derslerine özellikle ağırlık verilen “Gemi Aşçılığı” programında öğrenciler alacakları Beslenme, Gıda Güvenliği, Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği, Mesleki İngilizce ve Fransızca, Turizm, Yemek Kültürü, Dünya Mutfakları, Türk Mutfağı, Deniz Mahsulleri, Yemek Fotoğrafçılığı, İçecek Bilimi, Pasta ve Çikolata Sanatı gibi çok geniş bir yelpazede dersler ile yemek sanatına en temelden en ileri seviyeye kadar hakim profesyoneller olarak yetişeceklerdir.
İlk mezunlarını 2020 yılında verecek olan bu programdan mezun olacakların ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’nda başarılı oldukları takdirde aşağıdaki lisans programlarına devam edebilmeleri için YÖK’e aşağıdaki lisans programlarına devam edebilmeleri için YÖK’e başvuru yapılmıştır.
-    Yiyecek İçecek İşletmeciliği,
-    Aile ve Tüketici Bilimleri,
-    Beslenme ve Diyetetik,
-    Gastronomi ve Mutfak Sanatları.
-    Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret
-    Denizcilik İşletmeleri Yönetimi
-    Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık
İŞ OLANAKLARI
Türkiye’nin Denizcilik temalı tek Üniversitesinin “Gemi Aşçılığı” programından mezun olan öğrenciler, geniş bir yelpazede iş olanaklarına sahip olacaklardır. Diğer aşçılık önlisans programları mezunlarının sahip oldukları tüm iş imkanlarına ilave olarak geleceği parlak olan  ticari gemilerde, Mega yatlarda ve kurvaziyer yolcu gemilerinde rahatlıkla iş bulabileceklerdir.
Mezunlar, aynı zamanda otel ve restoranların mutfak ya da işletme kısımlarında, gıda işletmelerinin ürün geliştirme (AR-GE) bölümlerinde, yiyecek-içecek sektöründe eğitim veren kurumlarda ve görsel-basılı yayın kuruluşlarında da çalışabilirler.