New York Merkez Bankası Eski Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Paul Bennett, Piri Reis Üniversitesi’ndeydi !

Türk Deniz Eğitim Vakfı tarafından, IMEAK Deniz Ticaret Odası destekleriyle kurulan ve verdiği eğitim kalitesinin yanı sıra uluslararası BREEAM Akreditasyon sertifikalı tek üniversite olmasıyla bilinen Piri Reis Üniversitesi, önemli bir konferansa ev sahipliği yaptı. New York Merkez Bankası Eski Başkan Yardımcısı olan ve aynı zamanda New York borsasında Baş Ekonomistlik ve Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunmuş Prof. Dr. Paul Bennett, “Global Economics & Markets” başlığı altında kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi.

Piri Reis Üniversitesi Tuzla Kampüsü, 15 Mayıs 2014 tarihinde 550 kişinin katılımıyla gerçekleşen konferansta önemli bir ismi ağırladı. Fordham Üniversitesi öğretim üyesi ve Piri Reis Üniversitesi misafir öğretim görevlisi olan Prof. Dr. Paul Bennett, konuşmasına global piyasalarda devam eden yavaş büyüme düzeyine işaret ederek başladı. Buna paralel olarak ABD ekonomisinin iyiye gittiğini ancak gerçek toparlanmanın henüz istenilen düzeyde olmadığını belirtti.

İleriye dönük beklentilerde de görünümün farklı olmadığının altını çizen Bennett, ABD ekonomisindeki talep düzeyinin düşük seyretmesinin; Çin, Hindistan gibi gelişmekte olan büyük ekonomilerde, Avrupa Birliği ülkelerinde, dolayısıyla global çapta; üretimi arttıracak yatırımların yavaşlamasına neden olduğunu ifade etti. ABD ekonomisi için krizin kaynağının konut sektöründe 2009 öncesi fiyatlarda yaşanan yüksek artışın (varlık balonunun) tersine dönmesiyle başladığını söyleyen Prof. Dr. Bennett, ABD ekonomisin göreceli olarak kriz ortamındaki durumdan kademeli olarak ve olumlu yönde ayrışmaya başladığını belirtti. Ancak bu toparlanmadaki yavaş hareketin temel nedeninin düşük enflasyon şartlarında tüketim ve yatırım yapma konusunda tarafların risk toleransı ve beklenen gelir açısından hala çekimser kalmasıyla ortaya çıktığını vurguladı.

Prof. Dr. Paul Bennett, sunumunda, kriz sonrası dönemde görülen ve hisse senedi piyasalarında yaşanan artış konularına da değindi. ABD ekonomisinin sağlıklı bir şekilde işleyişini sağlayan ve piyasayı yönlendiren iki ayağının olduğunun altını çizen Bennett, bunların birinin Amerika Merkez Bankası‘nın (FED) para politikaları diğerinin ise Hazine’nin mali politikaları tarafından oluştuğunu ifade etti. FED’in para politikasının temel aracları faiz ve miktar olsa da, krizin müsebbibi olabilecek alanlara yönelik farklı enstrümanları da çekinmeden kullanmak suretiyle uygulanmakta olduğunu anlatan Bennett, Hazine’nin mali politikalarının ise ekonomiyi yönlendirme konusunda yakın dönemde etkin bir rol almadığını dile getirdi.

Kriz uygulamalarının Avrupa piyasalarındaki şekli konusuna da değinen Bennett, gecikmeli tepki veren reel ekonomiler yüzünden, Merkez Bankaları’nın özellikle kriz ortamlarında para politikalarını ani ve hızlı bir şekilde uygulamaları gerektiğine vurgu yaptı. Avrupa Merkez Bankası’nın bu kurala uygun şekilde davranamadığını da ifade eden Bennett, Avrupa Merkez Bankası’nın gereken zamanlarda piyasaya müdahale etmediğini, FED gibi yeterince proaktif davranamadığını ve sonuçta işsizlik, enflasyon gibi makro hedeflerini yakalamaktan çok uzak kaldığını vurguladı. Bennett, mali politikalar ayağında ise ABD’den farklı olarak AB’nin tek bir çatı altında hızlı ve etkin karar veren bir karar verme mekanizmasından yoksun olduğunu, farklı ülkelerden oluşan bölünmüş bir yapı nedeniyle mali politikaların işlerliğinin olamayacağını da belirtti.

İvme kazanan ABD ekonomisi için halen devam eden ekonomiyi canlandırma çabalarının arzu edilen büyüme ve dolayısıyla hedeflenen enflasyon seviyesini yakalayamama ihtimali üzerinde de duran Bennett, bu çerçevede uygulamaya konulacak politikalar konusunda otoritelerin aslında çok hassas bir noktada durduğunu, yaratacağı sonuçlar itibariyle iyi hesaplanmış politikaların önemine vurgu yaparak konuşmasını sonlandırdı.

12 Mayıs 2014 Pazartesi