PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİNDE SOSYAL ORTAMLARDA COVID-19 İÇİN ALINACAK GENEL ÖNLEMLER

1. Üniversitemiz akademik ve idari çalışanlarından kendisine veya aynı evde yaşayan birine Covid 19 tanısı konmuş ise, Sağlık Birimi Acil Hattını 0 216 581 00 11 numaralı telefonu arayarak, hastalık bildirimi yapmalıdır. İşe dönüşte son testi ile birlikte muayene için sağlık birimine gelmelidir.
  2. Solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olan (ateş, öksürük, nefes darlığı) personel iyileşene kadar çalıştırılmamalı ve sağlık birimine yönlendirilmelidir.
  3. Üniversitemizdeki tüm kapalı alanlar sık sık havalandırılmalıdır.
  4. Pencereler açılarak odanın sık havalandırılması sağlanmalıdır. Merkezi havalandırma sistemleri bulunan kurumların havalandırması temiz hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenmeli, havalandırma sistemlerinin bakımı ve filtre değişimleri üretici firma önerileri doğrultusunda yapılmalıdır.
  5. Üniversitemizde çalışanlar arasında mümkünse en az 1 metre mesafe olması sağlanmalı ve çalışanlar maske takmalıdır.
  6. Mümkün olduğunca toplantı, vs yerine telefon ve e-posta ile görüşmelerin tercih edilmelidir.
  7. Yemekhane ve sosyal tesiste masalar ve sandalyeler arası mesafe en az 1 metrede olacak şekilde (tercihen 2 metre) düzenleme yapılmalıdır. Temaslı takibinin kolay yapılabilmesi için; yemek saatleri gruplara göre belirlenmeli ve mümkün ise aynı kişilerin aynı masada yemek yemeleri sağlanmalıdır.
  8. El hijyenine dikkat edilmelidir. Eller sık sık yıkanmalıdır. Eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği ile ovalanmalıdır. Antiseptik içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir. İşyerlerinde, lavabolarda sabun ve kolay erişilebilir yerlerde alkol bazlı el antiseptiği bulundurulmalıdır.
  9. Eldiven kullanımı el temizliği yerine geçmez. Yapılan iş, eldiven kullanımını gerektirmiyorsa, COVID-19’dan korunmak amacıyla eldiven kullanılmamalıdır.  Eldiven kullanımı gereksiz bir güven hissi oluşturarak el yıkama sıklığını azaltabilir ve ellerle bulaş riskini arttırabilir.
  10. Kampüs temizliğinde özellikle sık dokunulan yüzeylerin  (kapı kolları, telefon ahizeleri, masa yüzeyleri gibi) temizliğine dikkat edilmelidir. Su ve deterjanla temizlik sonrası dezenfeksiyon için 1/100 sulandırılmış (5 litre suya yarım küçük çay bardağı). Sodyum hipoklorit içeren çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılabilir. Klor bileşikleri yüzeylerde korozyon oluşturabilir. Dayanıklı yüzeyler için kullanılması önerilen bir dezenfektandır. Tuvalet temizliği için 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılmalıdır.
  11. Klor bileşiklerinin uygun olmadığı bilgisayar klavyeleri, telefon ve diğer cihaz yüzeyleri % 70’lik alkolle silinerek dezenfeksiyon sağlanmalıdır.
  12. Temizlik yapan personel maske ve eldiven kullanmalıdır.
  13. Temizlik sonrasında maske ve eldiven çıkartılıp işyerindeki çöpe atılmalı ve el hijyeni sağlanmalıdır. Eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği ile ovalanmalıdır.
  14. Çay ocaklarına, görevli personel harici giriş kısıtlanmalıdır.
  15. Ziyaretçi kısıtlamasında özen gösterilmesi sağlanmalıdır. (mümkünse güvenlik noktasında görüşme olması)
  16. Mümkün oldukça asansör yerine merdiven kullanımı tercih edilmelidir.

Sağlıklı Günler.

Piri Reis Üniversitesi Sağlık Birimi