Gemi Mühendisleri Odası, Kadın Komisyonu'nun düzenlediği 'Ağır Sanayide Kadının Yeri' semineri Piri Reis Üniversitesi'nde yapıldı.

Gemi Mühendisleri Odası, Kadın Komisyonu'nun düzenlediği  'Ağır Sanayide Kadının Yeri'  semineri Piri Reis Üniversitesi'nde yapıldı.  PRU Deniz Kampüsü seminer salonunda yapılan seminere çok sayıda öğrenci ve akademisyen katıldı.

Yaklaşık 2 saat süren seminerde İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şebnem Helvacıoğlu  'Ağır Sanayide Kadının Mevcut Durumu' nu özetledi. Bu konuda yapılan akademik çalışmalara değindi. Sosyolojik olarak gemi inşa sektöründe kadına bakış konusundaki değişimleri ele aldı. Sektördeki cinsiyet ayrımcılığı konusunda pozitif gelişmelerin olduğunu ancak bunun istenen seviyeye gelinemediği konusunda bilgi verdi. Sektörde üniversite bitirmiş eğitimli kadın ve erkek sayısının artmasının gelecek adına umut verdiğini dile getirdi. Üniversitelerdeki öğrenciler arasındaki kadın-erkek eşitliğinin işyerlerinde de devam etmesi durumunda hiç bir problemin kalmayacağının altını çizdi.

GMO Kadın Komisyonu Başkanı Zühal Can'da sektörde kadınlarla ilgili GMO Kadın Komisyonu'nun yaptığı çalışmaları dile getirdi. Denizciilik sektöründe cinsiyet ayrımcılığı yaşayan bütün kadın çalışanlara gerekli desteği sunduklarını belirten Zühal Can, herhangi bir olumsuzluk durumunda mutlaka kendilerine başvurmaları konusunda çağrı yaptı.

Gemi Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Yılmazcoşar ise eşit işe eşit ücret haklı taleplerinin karşılanması gerektiğini söyledi. Kadınların mesleği icra ederken; erkek meslektaşıyla aynı pozisyonda var olabilmek için daha düşük ücret ile daha fazla çalışması gerektiği, ağır sanayide dahi fiziksel güç gerektiren işlerde başarılı olduğu bilindiği halde cinsiyet ayrımcılığı ve cinsiyetçi davranış biçimlerine maruz kaldıklarını dile getirdi.

Piri Reis Üniversitesi mezunu GMO Üyesi ve Gemi İnşaa Mühendisi Ecehan Beste Yücel'de kısa iş yaşamındaki deneyimlerini anlattı. Özellikle sahada kadın çalışanların ve stajyerlerin daha hafif ofis işlerine yönlendirildiğini belirten Yücel; öğrencilere hitaben bu durumu kabul etmemeleri konusunda uyarılarda bulundu.

Gemi Mühendisleri Odası, Kadın Komisyonu'nun düzenlediği  'Ağır Sanayide Kadının Yeri'  semineri Piri Reis Üniversitesi'nde yapıldı.

20 Mart 2018 Salı