Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Kutlamaları

Dr. İbrahim AKIN, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Mesajı;

Üç tarafı denizlerle çevrili olan ve bu denizleri birleştiren iki önemli su yoluna sahip ülkemizin denizci bir ülke olması coğrafyasının gereğidir. Denizlerimiz, Ülkemizin güvenliği ve refahı için de vazgeçilmez öneme sahiptirler. Denizi ve denizlerini iyi kullanan ülkeler diğerlerine göre daha başarılı ve ekonomik bakımdan da daha gelişmiş ülkelerdir. İşte bunun farkında olan Büyük Atatürk’ün direktifleriyle daha önce yabancılara ait olan kabotaj hakkı 1 Temmuz 1926 tarihinde çıkarılan kabotaj kanunu ile Türk vatandaşlarına verilmiştir.

Bu kanuna göre, “Türkiye Limanlar ve Sahilleri arasındaki yük ve yolcu taşıması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin bundan böyle, Türk vatandaşları ile Türk Bayrağı taşıyan gemilerle yapılacağı” belirtilmiş ve yaklaşık 350 yıldır süre gelen yabancılara verilen imtiyazlar yani kapitülasyonlar sona erdirilmiştir. Bu Kanun ile sadece bağımsızlığımız ve denizlerimıizdeki hükümranlık haklarımız perçinlenmemiş, aynı zamanda denizciliğimizin gelişmesi için de önemli bir dönüm noktası olmuştur.

Kabotaj Kanununun önemi, günümüzde yaşanan ekonomik ve siyasal gelişmelerle çok daha iyi anlaşılmaktadır. Yabancılara verilen imtiyazları kaldıran bu kanun ile birlikte, Cumhuriyetin kazanımları olarak denizcilik alanında Türk vatandaşlarına denizcilik, deniz turizmi, gemi inşa ve tersanecilik, balıkçılık, deniz taşımacılığı, eğitim ve bunun gibi alanlarda bir çok imtiyazlar sağlanmış, siyasi ve ekonomik özgürlükler elde edilmiştir.

Bugün, artık ülkemiz vatandaşlarına ait gemiler karasularımızda ve özellikle tüm dünya denizlerinde bayrak dalgalandırmakta ve diğer denizci devletler ile rekabet edebilmektedir. Ülkemiz Üniversitelerinden, Yüksek Okullarından ve çeşitli eğitim kurumlarından mezun olan denizciler Dünyanın tüm denizlerinde, yerli ve yabancı bütün gemilerde görev yapabilmektedirler. Türk Deniz Kuvvetleri dünya denizleri ve okyanuslarında görev yapmakta, ülkemizin ve deniz ulaştırma hatlarının güvenliğini sağlamak maksadıyla başarılı görevler icra etmektedirler.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ile anıyor ve 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramınızı kutluyorum.

Dr. İbrahim AKIN

PRÜ Denizcilik tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü

Ogrt. Gor. Serdar Okan KIRCICEK, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Mesajı;

Türk denizcilik ticaretinin miladı olarak kabul edilen Kabotaj Kanunun 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe girmesinden itibaren Türk ulusuna armağan edilen ve 93ncü yıldönümünü kutladığımız Denizcilik ve Kabotaj Bayramının ruhunda esas itibarı ile, bugün artık Mavi Vatan adını verdiğimiz denizlerimize milli bir varlık olarak sahip çıkarak deniz ve denizciliğin tanıtılması, sevdirilmesi ve yaygınlaştırılarak hak ettiği yere gelmesi bilincinin insanlarımıza aşılanması yatmaktadır.

Bu anlamın daha da iyi anlaşılması için Büyük Önder Atatürk, 1 Kasım 1937 tarihinde TBMM'de
" Arkadaşlar,
En güzel coğrafi konumda ve üç tarafı denizle çevrili olan Türkiye, endüstrisi, ticareti ve sporu ile, en ileri denizci ulus yetiştirmek yeteneğindedir. Bu yetenekten yararlanmalıyız. Denizciliği Türk'ün büyük milli ülküsü olarak düşünmeli ve bunu en kısa zamanda başarmalıyız." direktifini tüm ulusumuza vermiştir.

Denizci bir millet olma yolunda bu ruhu yaşayan, yaşatan ve gelecek nesillerimize aktarabilmek için kendini seferber eden Piri Reis Üniversitesi olarak, tüm milletimizin 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutluyoruz.

Ogrt. Gor. Serdar Okan KIRCICEK

Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü

Ogrt. Gor. Zafer TOPAC, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Mesajı;

Atatürk milliyetçiliği, Türk vatanını ve milletini sevmek ve sahip çıkmaktır. Kabotaj kanununun çıkarılması da milliyetçilik ilkesi doğrultusunda yapılan en önemli inkılaplardan birisidir. Kabotaj bayramı Ulu önder Atatürk'ün bizlere armağan ettiği en önemli bayramlardan biridir

Ogrt. Gor. Zafer TOPAC

Denizcilik Meslek Yüksekokulu İdari Müdür Yardımcısı

Ogrt. Gor. Y. Barbaros BUYUKSAGNAK, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Mesajı;

19 Nisan 1926 tarihinde Meclis'te kabul edilerek 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu, bir anlamda Kurtuluş Savaşı’nın denizlerde kazanılmış zaferidir. 8333 km kıyısı olan ülkemizde, yabancı devletlerin deniz ticaretindeki hakimiyeti bu yasanın yürürlüğe girmesi ile son bulmuştur. Kabotaj Kanunu vatandaşlarımıza denizlerimize sahip çıkma bilincini aşılamış ve denizciliğimizin gelişip büyümesinde önemli bir rol oynamıştır. Atatürk'ün milletimize verdiği en büyük armağanlardan biri olan bu bayram herkese kutlu olsun.

1 Temmuz 2019 Pazartesi