APSCO Yüksek Lisans ve Doktora Burs Programları 2019 Yılı Duyurusu

Türkiye olarak üyesi olduğumuz, merkezi Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Pekin'de bulunan, Asya-Pasifik Uzay İşbirliği Organizasyonu (APSCO), Çin Hükümeti Burs Programı aracılığıyla 2019 yılı için yüksek lisans ve doktora bursları verecektir.

APSCO ile aşağıda isimleri verilen üniversiteler arasında yapılan anlaşma kapsamında 2019 yılı için Yüksek Lisans Programları (MASTA) ve Doktora Programı (DOCSTA) açılmıştır:

• · Beihang Üniversitesi, Yüksek Lisans ve Doktora Programları
  • · Northwestern Polytechnical University (NPU), Yüksek Lisans Programları
  • · Harbin Institute of Technology (HIT), Doktora Programları

Burs duyurularına ait dokümanlara, burs verilen alanlarla ilgili bilgilere ve başvuru evrakına TÜBİTAK UZAY internet sitesinden (www.uzay.tubitak.gov.tr) ulaşılabilir. Her bir programa ait dokümanda, sağlanacak burs, destekler, kriterler ve diğer bilgiler yer almaktadır. Sağlanacak burs ve desteklere ek olarak programa kabul edilen adayların eğitim görecekleri üniversitenin bulunduğu şehre ekonomi sınıfı gidiş-dönüş uçak bileti ücreti bir defaya mahsus olmak üzere APSCO tarafından karşılanacaktır. Başvurular TÜBİTAK UZAY tarafından değerlendirilecek olup, her bir program için başvurusu uygun bulunan adaylar APSCO'ya iletilecek ve nihai değerlendirme APSCO ve üniversite tarafından yapılacaktır. Northwestern Polytechnical University (NPU) Yüksek Lisans ve Harbin Institute of Technology (HIT) Doktora Programına başvuracak adayların başvuru evrakını 25 Ocak 2019; Beihang University Yüksek Lisans ve Doktora Programına başvuracak adayların başvuru evrakını 10 Şubat 2019 tarihine kadar eksiksiz olarak TÜBİTAK UZAY'a posta yoluyla ulaştırması gerekmektedir. Yapılacak değerlendirme sonucunda programlara önerilecek adayların belgeleri APSCO'ya TÜBİTAK UZAY tarafından iletilecektir.

-A+A

APSCO Hakkında Kısa Açıklama

Kısa adı APSCO olan Asya Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü (Asia Pasific Space Cooperation Organization www.apsco.int) 28 Ekim 2005 tarihinde Çin, Tayland, İran, Pakistan, Bangladeş, Moğolistan, Peru, Endonezya hükümet temsilcilerinin Pekin’de APSCO Kuruluş Yasasını imzalaması ile kurulmuştur.  Türkiye, 1 Haziran 2006 tarihinde Pekin’de yapılan bir törenle APSCO Kuruluş Yasasını imzalayarak kurucu 9 üye ülkeden biri olmuştur. APSCO, Avrupa Uzay Ajansı’ndan sonra uzay alanında Birleşmiş Milletler tarafından tanınan ikinci hükümetler arası organizasyondur.

APSCO bünyesinde yapılan projeler üye ülkeler arasında uzay alanındaki diğer projeleri geliştirmede çekirdek fon niteliğinde olup “Opsiyonel” projeler olarak daha büyük işbirliklerini tetiklemeleri amacıyla kurgulanmıştır. Ayrıca, projeler eğitim amaçlı da yapılmaktadır. Özellikle üye ülkeler arası bedelsiz teknoloji transferi olarak da kurgulanabilmektedir. Dört ana alanda projeler oluşturulmaktadır: 1) Uzay Teknolojileri, 2) Uzay Bilimi, 3) Uzay Uygulamaları ve 4) Teorik ve Uygulamalı Eğitim.

APSCO üye ülkelerinden biri olarak, ülkemiz adına faaliyetleri Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK), TÜBİTAK adına ise TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) ülke temas noktası olarak yürütmektedir.

Başvuru İçin Posta Adresi :

TÜBİTAK UZAY
ODTÜ Yerleşkesi, 06800, Ankara / Türkiye