1 Temmuz Kabotaj ve Denizcilik Bayramı

Rektör Prof.Dr. Oral ERDOĞAN'ın Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Mesajı

Hem askeri donanma hem de sivil denizcilik alanında güçlü olan ülkelerin ekonomisinin de güçlü olduğu bilinen bir gerçektir. Bugünkü güçlü ekonomiye sahip olan devletlerde bu durumu görebildiğimiz gibi Türk tarihinin derinliklerine baktığımızda da bu olguyu görebiliriz. Cumhuriyetimizin ilk yıllarında da bu gerçeği en iyi şekilde gören Gazi Mustafa Kemal Atatürk bizlere güçlü bir denizciliğin mesajını ve emanetlerini bırakmıştır. Bunu da şu sözlerle ifade etmiştir.

“.....Arkadaşlar!
En güzel coğrafi vaziyette ve üç tarafı denizle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile, en ileri denizci millet yetiştirmek kabiliyetindedir. Bu kabiliyetten istifadeyi bilmeliyiz; denizciliği, Türkün büyük ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız..... " 1 Kasım 1937 TBMM

Bazı dönemlerde denizcilik kısa süreli ihmallere uğramış olsa da 2000'li yıllarda muazzam gelişmelere ve başarılara imza atılmıştır. Başta Devletimizin katkısı olmak üzere önemli mevzuat çalışmaları tamamlanmış ve özel sektör tarafından da ciddi yatırımlar yapılmıştır. Türklerin sahip olduğu denizcilik filosu 30 milyon DWT'e ulaşmış, belirli gemi ve yat inşa ile bakım onarımında dünyada sayılı markalar arasına girilmiş, limancılıkta örnek yatırımlar başarılmıştır.Denizcilik eğitiminde sayısal olarak bir patlama yaşanmış, kalitede önemli adımlar atılmış ve sıra dünya denizciliği istihdamında öne çıkmaya gelmiştir.

Türkiye, denizciliğin anlam ve önemini devlet ve denizcilik camiasıyla birlikte eğitimde buluşturarak PÎRÎ REİS ÜNİVERSİTESİNİ denizcilik temalı üniversitesi olarak kurmuştur. Denizciliğin bilimsel, araştırma ve eğitim olmak üzere her alanında "biz varız"; "Gelecek Burada" vizyonundaki Piri Reis Üniversitesi 1 Temmuz Etkinliklerine özel önem vermektedir. Bu vesileyle 1 Temmuz Kabotaj ve Denizcilik Bayramını kutluyorum.

Prof.Dr. Oral ERDOĞAN

Piri Reis Üniversitesi Rektörü